(+36) 88 424 483

   8200 Veszprém, Egyetem utca 10. I. épület 9. emelet

  

Témakiírások

A feladat leírása: Egy szimulátor programot kell készíteni, amely n (tíz-ezer) ember és k cég (száz) pénzkeresetét, költését és kölcsönét szimulálja. Grafikus felületen meg kell adni az emberek tulajdonságait. Pl. 10% jövedelme havi 800 ezer, 20%-é havi 600 ezer, stb. Meg kell adni hasonlóan, hogy kinek mennyi megtakarítása van. Egy hónap lejátszása során meg kell határozni, hogy az első ember kitől kapja a fizetését (lehet cég vagy ember is), a fizetés eltűnik a másik oldalról, és meg kell határozni, hogy az első ember hol költi el a pénzét, a pénz itt is megjelenik a másik oldalon is. Az, hogy a fizetésének, megtakarításának mennyi részét költik el az részben véletlentől függ, részben meg lehet adni. Például a gazdagok nem költik el az össze pénzüket.
Az el nem költött pénzeket nagy valószínűséggel kölcsönadják kamat fejében. Például adott valószínűséggel, egy ember egyszer csak házat akar, ha nincs elég pénze, akkor kölcsönt vesz fel. Az alapkamat változásával futás közben lehet befolyásolni a kölcsönök mennyiségét, ha túl nagy a kamat, akkor drága a kölcsön, vagyis kisebb valószínűséggel élnek vele. Egy ember, cég akkor kaphat kamatot, ha elegendő a jövedelme illetve a saját tőkéje. Egy eladósodott ember nem kap újból kamatot.
A program jelenítse meg a virtuális gazdaság folyamatait. Mennyi pénz és hitel van a rendszerben, mennyire adósodtak el az emberek, kik mentek csődbe. Néhány paramétert, pl. alapkamat, hitelfelvevési valószínűség, futás közben lehessen változtatni. Figyelembe kell venni az inflációt is, ha sok a pénz és a hitel a rendszerben, akkor az árak felmennek. Az ár az összes hitel plusz pénz a rendszerben osztva az összes termékkel.

Témavezető: Heckl István

Elérhetőség: