COVID-19 hallgatói információ: a személyes ügyintézés helyett amennyiben lehet, akkor online formában (pl. e-mail) keresse az oktatót.

Arrow up
Arrow down

   (+36) 88 424 483

   8200 Veszprém, Egyetem utca 10. I. épület 9. emelet

  

Hírek

Éles András PhD hallgatónk egyedüli magyarként vett részt a Tata Consultancy Services (TCS) által szervezett nemzetközi versenyen, ahol a 12. helyet sikerült elérnie! Gratulálunk, további sok sikert kívánunk András!

András a következőképpen számol be az eseményről: 

"A Tata Consultancy Services által szervezett "TCS Code Vita" nevű programozói verseny döntőjén voltam most február 23. és 28. között, az indiai Bangalore-ban. A versenyre egy egyetemi levelezőlistában való felhívás alapján lettem figyelmes, ott csak egy online versenyként volt még meghirdetve, hallgatók számára. Otthonról elvégezhető, hat órás feladatsort ígértek a szervezők, én pedig szombaton úgyis be akartam menni az irodámba, így hát leültem, és megoldottam a weblapjukon közzétett feladatokat a hatórás határidőn belül. Ez történt valamikor november végén.

Sokáig semmit nem hallottam a versenyről, aztán januárban megkerestek, hogy remekül szerepeltem, és bejutottam a döntőkbe, amit Indiában, a cég anyaországában szerveznek majd, amely meghívást nagyon szívesen el is fogadtam. A cég mindent megszervezett és fizetett is. Összesen negyvenen voltunk a döntőben, többnyire 20-25 év közötti egyetemisták, durván fele hozzám hasonló külföldi versenyző: többnyire csehek, angolok, kínaiak és távol-keletiek, néhány dél-amerikai. Magyarországból egyedül voltam, Európából kb. tizen. A negyvenfős csapat másik fele indiai programozókból állt. Nekik helyben ez egy sokkal komolyabb verseny, rengetegen regisztrálnak Indiában és méretik meg magukat, hogy a döntőbe juthassanak.

A szervezők kitettek magukért. Minden percünk kiszámolt volt, a reptérről utazással kezdődően a távozásig bezárólag. Nem volt idő szabadon császkálni sem a városban, sem a meglátogatott helyeken, bár ez sem a szervezők, sem a turistáknak szóló általános tájékoztató alapján sem volt ajánlott. Első nap még csak pihenés volt, többnyire egyenként érkeztek a külföldi versenyzők. A második nap elvittek minket egy Janapada Loka nevű népművészeti múzeum-szerű helyre, ahol táncos és zenés előadást, pár kézművest, falusi eszközöket és kultúrát bemutató múzeumot láthattunk, de egzotikus helyi kajákat is próbálhattunk ki, sokféle csípős, nem csípős és édes tálat és köretet, rendkívül változatosan. Második nap a TCS cég telephelyeire látogattunk el, itt néztünk bemutatókat arról, mit gyárt és programoz a cég. Range Rover és Jaguar autók infotainment rendszerét laborban működés közben is láthattuk. Bár végig a város területén mozogtunk, pár tucat kilométeren is több órás buszutak voltak. Indiában a közlekedés európai szemmel nézve több, mint kaotikus. A környék a hotel körül rendkívül sűrűn lakott és változatos volt.

A verseny eredményhirdetéssel együtt az utolsó napon, 27-én volt. Hat órán át kellett összesen tíz feladatot megoldani."